RSS Feed

Ernesto Sábato – 99

vezi toate articolele de
01 May 2011 la 12:02 7 comentarii 1608 vizualizari.

Verbul a sabatiza nu există, dar eu l-am inventat în 2006 pentru a celebra întâlnirea în carne și oase cu Ernesto Sábato, autorul capodoperei Despre eroi şi morminte şi a celorlalte două cărţi celebre – Tunelul şi Abaddon, exterminatorul. Mi-a plăcut să cred că verbul a sabatiza conţinea felul de a scrie al marelui scriitor argentinian, cu ale sale tehnici ritualice de a portretiza coşmaruri, cu halucinaţiile în trombă narativă şi mai ales cu farmecul post-kafkian al hibridării solitudinii, înstrăinării de lume şi adâncimilor sufleteşti.

L-am întâlnit în carne şi oase pe Ernesto Sábato, la Buenos Aires, la 1 septembrie 2006, în casa lui situată în afara metropolei, într-o zonă numită Santos Lugares. Mă aflam alături de Corin, al cărui maestru recunoscut în proză, pe lângă Kafka şi Bulgakov, este Sábato însuşi. Ne-am găsit în faţa unei case înconjurată de o grădină “nebună”, cu rododendroni uriaşi şi tuia. O casă cu destule camere unde, într-una din ele, aşezat la birou, îmbrăcat în bluejeans şi o cămaşă roşie, ne aştepta scriitorul. Ştia că suntem scriitori români şi mai ştia că el este (cel puţin pentru unul dintre noi) un magistru al prozei secolului XX.  În 30 aprilie 2011, la 99 de ani, Ernesto Sábato a murit.

Cu oarecare vreme înainte de a ajunge în Argentina, în 2006, am început să recitesc Despre eroi şi morminte şi să-mi notez locurile cheie din roman, pentru a filma nu doar un Buenos Aires real, de azi şi acum, ci şi unul fantasmatic. Puhoiul de străzi şi locuri din romanul lui Sábato m-a familiarizat sonor cu oraşul. Deci: parcul Lezama, strada Balcarce, parcul Colon, parcul Retiro, strada Garay, strada Isabel Catolica, strada Amiral Brown, bulevardul Pedro Mendoza, strada Belgrano, strada Pueyrredon, strada Leandro Alem, Piaţa 9 Mai, strada Callao, Piaţa Imaculatei Concepţii, Luna Park, bulevardul General Paz, strada Corrientes, strada Cangallo, Piaţa San Martin etc.

În imaginile postate aici pot fi zărite casa și grădina lui Sábato, odaia de scris, faimoasa biserică Imaculata Concepțiune (pe unde se cobora spre subterana orbilor din Despre eroi și morminte), precum și scările care duceau la subterană (astăzi, ele fac parte dintr-un restaurant, iar intrarea către tunel a fost zidită).

Text publicat pe Mesmeea Cuttita’s Blog

Urmăreşte-ne pe Facebook şi pe Twitter
 7 comments
 • 1

  Mulţumesc, Ruxandra Cesereanu.

  Am împrumutat cuiva Tunelul în 1998 şi nu l-am recuperat nici nă azi. Am cumpărat altă ediţie, dar de senzaţia de pierdere nu pot scăpa, deşi nu e singura carte care nu mi-a fost restituită.

  Am primit în dar Abaddon, exterminatorul şi deşi nu e nici pe departe singura carte primită vreodată, de ea m-am bucurat cel mai mult. A fost un fel de act recuperatoriu, chiar dacă o citisem cu destulă vreme în urmă. În clipa aia era a mea. De bucurie, am recitit-o.

  Şi mai am trei cărţi care-mi sunt foarte dragi:

  Gulagul în conştiinţa românească, Imaginarul violent al românilor şi Biblioteca stranie.

  Mulţumesc încă o dată, Ruxandra Cesereanu.

 • 2

  nu a murit.

  eu mă întîlnesc zilnic cu un bătrînel care seamănă leit cu el. leit. îşi tîrşîe pantofii, tîrş-tîrş şi duce un căţel în lesă. asemănarea e izbitoare. la ora 8.25 dimineaţa, fix, la intersecţia a două străzi, mă întîlnesc cu el.

  aşa că nu cred că a murit. sînteţi siguri? joi părea slăbit, dar totuşi senin.

 • 3

  s-a stins (doar fizic) într-o sâmbătă (sabato).

  dar va continua existe cine ştie câte secole în sufletul celor ce i-au îndrăgit şi-i vor îndrăgi opera. Andreea, te îndoieşti pe bună dreptate că a murit. :)

  tocmai începusem (altă coincidenţă) să-i citesc „testamentul spiritual”, Înainte de tăcere.

  Sunt mulţi cei careîn furtună continuă să lupte, oferindu-şi timpul şi chiar viaţa pentru celălalt…Arătându-ne că, în aceste vremuri de false triumfalisme, adevărata rezistenţă este aceea care se bate pentru valori considerate pierdute.

  Ernesto Sábato.

 • 4

  am trăit trei zile stranii: plaja, marea.

  pe toate drumurile au venit spre mine amintiri din alte timpuri.

  nu numai imagini; glasuri, strigăte şi îndelungate linişti de altă dată.

  e ciudat, dar a trăi înseamnă a construi amintiri viitoare; chiar acum, în faţa mării, îmi contruiesc cu minuţiozitate amintiri pentru zilele care vin şi care, uneori, îmi vor aduce tristeţe şi disperare.

  maria iribarne către juan pablo castel

  ernesto sabato, tunelul

  ps.1. inventînd (și) pentru mine lumea “amintirilor vitoare”, ernesto sabato mi-a dăruit mulți ani de viață. nu știu cum să-i mulțumesc. poate, recitindu-i cărțile. poate…

  ps.2. respectele mele, doamna cesereanu.

 • 5

  ‘Acum plec, si o incui’, spune paznicul Legii al lui Kafka. This was.

 • 6

  [...] Ernesto Sábato – 99 January 26, 2016 webmaster Leave a comment Share the joy           (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ernesto Sábato – 99 Verbul a sabatiza nu există, dar eu l-am inventat în 2006 pentru a celebra întâlnirea în carne și oase cu Ernesto Sábato, autorul capodoperei Despre eroi şi morminte şi a celorlalte două cărţi celebre – Tunelul şi Abaddon, exterminatorul. Mi-a plăcut … Read more on Realitatea [...]

 • 7

  If some one needs to get updated with most up-to-date technologies afterward he has to be visit this website and be current constantly.

  My homepage JesseXMcgirt

Comentează

Pentru a aparea comentariul dvs direct pe site, trebuie sa va inregistrati, sau sa va logati daca aveti deja un cont.
Comentariile anonime vor intra in moderare


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Ruxandra Cesereanu s-a născut în Cluj, la 17 august 1963. Este poetă, prozatoare, eseistă. Căsătorită cu scriitorul Corin Braga. A urmat cursurile Facultăţii de litere din Cluj, pe care a absolvit-o în 1985. În timpul facultăţii a fost redactor şi s-a format la revista Echinox. Din 1991 este redactor la revista de cultură Steaua. Actualmente este conferenţiar la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia susţine ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză. A publicat șapte cărți de poezie (dintre care amintim Oceanul Schizoidian, Veneția cu vene violete, Kore-Persefona, Coma), cinci cărți de proză (dintre care amintim Tricephalos, Nebulon, Nașterea dorințelor lichide) și șase cărți de eseu.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Ce fac prietenii tăi pe Pandoras

Ultimele comentarii

2012 2013 alegeri alex mazilu articol Artă bani barbati blog București campanie carte carti Chisinau cinema copii copil copilarie critica dragoste educatie familie Fashion femei femeie fericire film filme fotografie Franta frumusete imaginaţie inspirat instantanee interviu iubire Job lansare libertate literatura mare Mirela Retegan Moldova munca muzică oameni o fraza online o poza parinti parlament pasiune Paste Pdl plagiat politică post poveste poze psd publicitate razboi reclama revista români România sanatate scandal soare spectacol spot suflet timp top TV umor vara Very Happy Victor Ponta violenta

© 2010 - 2013 pandoras.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!